“Vrijwilliger aan het woord” ; Frans Jonkers

“Vrijwilliger aan het woord”

 

SV Blerick steunt enorm op haar vele vrijwilligers, van onze trainers tot aan het kantinepersoneel, iedereen draagt zijn steentje bij, en daar zijn we zeer trots op!

Deze rubriek geeft een kijkje in de werkzaamheden van onze zeer gewaardeerde vrijwilligers.

Vandaag is de eer gevallen op Frans Jonkers, al decennia lang actief als leider binnen de club, en tevens beheerder van de Facebook en Instagram pagina van SV Blerick.

 

  1. Een kleine voorstelling over jezelf…

 

Frans Jonkers: “Allereerst wil ik Andre Wagemans NIET bedanken voor mijn nominatie aangezien ik niet zo’n schrijver ben. Ik ben Frans Jonkers 57 jaar opgegroeid in het centrum van Blerick en ben nu ruim 33 jaar getrouwd met Lyzet en wonen nu dus al 33 jaar in de Klingerberg. Samen hebben wij twee kinderen dochter Melanie van 30 en zoon Kevin van 27. Als gezin zijn we allemaal betrokken bij SVB het is begonnen met mijn zoon die in 1999 is gaan voetballen en een of twee jaar ben ik zelf leider/ trainer geworden van zijn team. Door de jaren heen zijn mijn vrouw en dochter ook meer betrokken geraakt bij SVB door in de kantine te helpen en bij verschillende activiteiten zoals Sinterklaas, vastelaovend, toernooien, Team van de week en andere festiviteiten overal waar we handjes nodig hadden. In het dagelijks leven ben ik bezig met (Slotting) dit betekent dat ik de indeling van het magazijn zo optimaal mogelijk indeel en locaties geef zodat orderverzamelaars een ideale route kan lopen en verzamelen van goederen, dit doe ik bij Sligro BS Venray waar ik door verschillende overnames intussen bijna 20 jaar werkzaam ben. Voorheen was ik ruim 20 jaar bedrijfsleider bij de Spar (nu Jumbo) van Henk Janssen op de Vinckenhofstraat, waar ik Andre Wagemans al regelmatig tegenkwam toen hij voor het E3 Journaal de advertenties kwam halen.

Mijn vrijwilligers werkzaamheden zijn begonnen voor ruim 20 jaar terug toen ik leider/trainer ben geworden van het team van mijn zoon. En telkens kwam daar iets bij omdat ik veel dingen leuk vindt en moeilijk nee kon zeggen wat me nu iets beter afgaat al vind ik het nog steeds moeilijk om afstand te nemen en dingen los te laten. Nadat mijn zoon in 2006 prins van de jeugd van SVB is geweest ben ik langzaam me gaan bemoeien met de activiteiten die er zoal georganiseerd worden zoals sinterklaasmiddag/avond, Paaseieren zoeken wat al enkele jaren niet meer is, de vastelaovend mee organiseren wat een hele operatie is, ook doe ik bijna tien jaar mee de organisatie van ons wel bekende Mini F Champions leaguetoernooi en het internationale DEF-toernooi, en sinds 2 jaar het MIFA FIFA toernooi. Tevens verzorg ik de versiering van de Kantine tijdens alle activiteiten en hou ik Instagram en de Facebookpagina bij waar we met SVB  in de regio in de Top mee  gaan met bijna 1800 likes, hierbij de actuele stand;   RKsv Wittenhorst   1901  /  SV Blerick    1773   /   FCV   1200  /   Venlosche boys  1033  /  Sp Irene     903  /   HBSV     740.

Ik hoop dan ook dat we de 2000 likes halen en jullie kunnen daarbij helpen;
– op de pagina van SV Blerick
– Scrol naar boven, ga naar ‘Community’
– Klik op ‘Vrienden uitnodigen’
– Klik op ‘alles’
– Wacht 10-15 seconden op de uitnodigingen om te sturen”.

 

  1. Geen voetbalverleden maar toch al vanaf de mini’s tot en met de seniorenleider bij SVB. Leg eens uit…?

 

Inderdaad helemaal geen voetbalverleden zelfs niet in de familie dat ik weet, alleen mijn schoonvader heeft altijd bij de Venlose Boys gevoetbald  en Ome Noud jonkers dat hij jaren Lid is geweest van SVB en zelfs in het bestuur heeft gezeten al was dat ruim voor mijn tijd. Ik heb zelf wel altijd veel gesport zoals geturnd bij Olympia en gehandbald bij HVB en met een vriendengroep veel kilometers gemaakt met de wielrenfiets. Toen Kevin ging voetballen ben ik eerst een of twee jaar als ouder bij trainingen en wedstrijden geweest en telkens een beetje mee gaan helpen aangezien er een tekort aan leiders/trainers was. In die tijd ben ik me wat meer gaan verdiepen in de trainingen en heb ik een boek met trainingen gekocht en via internet gezocht om de jongens toch wat te kunnen leren. In de tijd van de E-jeugd tot en met de A-jeugd heb ik hulp gekregen tijdens de trainingen van verschillende personen zoals Sjaak verstappen, Peter en Ger Backus, Andre Wagemans, Huub Timmermans waar ik ook ontzettend blij mee was. Helaas was het dat de andere leiders 2 jongens bij SVB hadden voetballen en dan weer een jaar of twee met onze groep mee gingen en dan weer een of twee jaar bij hun andere zoon wat ook begrijpelijk is, maar we bleven contact houden. Waarom ik dit zolang vol kon houden was te danken met name aan mijn Vrouw en medebegeleiders maar ook alle jongens die ik in die jaren heb moge begeleiden en zeker niet te vergeten alle ouders die bij elke wedstrijd tot en met de senioren in groten getale kwamen kijken en dus mee tevens ondersteunde ook met rijden naar uitwedstrijden waar we altijd meer als voldoende vervoer voor hadden. Het werd steeds meer een hechte groep van spelers en ouders.

Ook voor sponsoring van de wedstrijd shirts heb ik jaren gezorgd en alles in eigenbeheer gehouden waarvoor mijn vrouw een belangrijke rol speelde door elke week haar met de was opgezadeld te hebben zodat de shirts ook jaren mee konden gaan. Daar wil ik mijn vrouw ook voor bedanken, er waren weken bij dat de shirts niet meer wit waren en ze er erg veel werk mee had. Tevens wil ik de sponsoren bedanken.: John Nijholt installaties, Thissen horeca, VHC Rooswinkel, Interzuid transport.Het was zelfs niet alleen voetbal zo deden we meerder activiteiten zoals Project schone Maas, als team fluiten tijdens DEF-toernooi, activiteiten op Valluascollege verzorgen met Bar werkzaamheden en natuurlijk ons jaarlijkse teamuitje.

  1. 3. Hoe het jou gelukt is een vriendenteam te smeden en bij elkaar te houden vanaf de D/ C-jeugd?

 

Hoe het mij gelukt is om een vriendenteam te smeden en bij elkaar te houden vind ik moeilijk te beantwoorden dat zou je eigenlijk aan de jongens moeten vragen. Ten eerste doe ik dat niet alleen daar heb ik de andere begeleiders ook bij nodig maar zeker de jongens die vertrouwen in me moeten hebben en die het leuk vinden recreatief te voetballen maar toch voor de prestatie willen gaan. Want ik ben zelf iemand die als ik ergens aan mee doe of begin dit voor geen 100% maar 200 % wil doen en wil eigenlijk altijd winnen, of in ieder geval er alles aan gedaan te hebben om een goed resultaat te behalen. Eigenlijk is het allemaal vanzelf gegaan, wij als begeleiding hebben elk jaar geprobeerd om er een team neer te zetten en geen individuele spelers. We zorgde voor een goede sfeer en duidelijke regels die voor iedereen gelde wat ons zelfs een keer het kampioenschap heeft gekost waar wij een speler en keeper van ons eigen team na wat misdragingen van het veld hebben gestuurd. Dus dat was voor iedereen meteen duidelijk hoe wij hierin stonden, wat mij wel pijn deed. Zo zijn we elk jaar te werk gegaan elk seizoen wisselde er spelers die nog een jaar een leeftijdscategorie lager moest blijven en andere die eigenlijk moesten door schuiven naar een hogere leeftijdscategorie maar telkens kwamen we met bijna het hele team weer bij elkaar tot de B-jeugd. Dit was een apart jaar we hadden zoveel spelers dat we te veel spelers hadden voor 2 B-elftallen en te weinig voor 3 elftallen. Dus begonnen we met de B1 met 19 spelers en wij met de B2 22 spelers waar niemand blij mee was. Dit hadden we als begeleiding ook aangegeven bij het jeugdbestuur maar wat moet je. We kregen te horen van wacht maar tot de winterstop dan vallen er wel af zeiden ze waarop ik reageerde dat wij met 22 starten en ook met 22 zullen eindigen. Dit was een bijzonder maar ook rommelig jaar want wij gingen naar wedstrijden met 20 – 22  spelers en moesten elke wedstrijd vragen of we meer wissels mochten gebruiken waardoor je op het veld niet een ideaal team kreeg te staan. Maar ondanks dat iedereen maar een halve wedstrijd kon voetballen en de resultaten wisselend waren bleef de sfeer binnen de groep goed zelfs zo goed dat we dat jaar met 35 personen ouders en spelers met de vastelaovend optocht in Blerick hebben mee gelopen met de naam SVB B22. En op het einde van het seizoen was de B1 nog met 13 spelers en je raadt het al wij nog steeds met 22 met dank aan begeleiding, spelers, ouders en ook SVB die ons ook zijn tegemoet gekomen. En van af toen was eigenlijk het team niet meer uit elkaar te krijgen buiten dat er sommige stopten i.v.m. werk, verhuizen, liefde of andere redenen.

Mijn insteek elk seizoen was dan ook voor de winterstop zogen dat we elkaar goed leerde kennen en kijken wat de sterke punten waren van iedereen en die dan na de winterstop te benutten en om te zetten naar resultaat wat meteen enkele kampioenschappen heeft opgeleverd. En zo zijn we doorgegroeid naar de senioren waar 95% van de jongens nog steeds met elkaar voetballen. Nog een uitspraak die ik vaak had met zelf de nul te houden hebben we in ieder geval 1 punt

Al komt er nu een periode waar ik een stapje terug wil gaan doen maar of mij dat lukt moet ik nog maar even afwachten. Bij deze wil ik iedereen bedanken voor deze geweldige tijd en de tijd die nog komen gaat. Peter Backus, Huub Timmermans, Jacques Knelissen, Ger Sampers, Hans Ronken, Sjaak Verstappen, Ger Backus, Andre Wagemans, Peter Knelissen, Cor Hesseling, Marc Bloemen, John Nijholt en alle scheidsrechters! Maar zeker ook SVB, alle spelers, oud spelers en ouders en iedereen die ik vergeten te benoemen bedankt voor deze geweldige tijd en tot snel…

 

Kom ik bij mijn nominatie voor de volgende vrijwilliger die in aanmerking komt voor de rubriek ‘Vrijwilliger aan het woord’.

Ik nomineer Eric Knorr, van jeugd leider tot Bestuurslid Facilitaire zaken & Vastgoed, en vraag hem antwoord te geven op de volgende vragen:

  1. Een kleine voorstelling over jezelf, en je voetbalverleden als je dat hebt want ik zie veel van jou op de fiets. Of in ieder geval veel foto’s of er ook gefietst wordt weet ik dan niet. haha
  2. Hoe heb je het ervaren als jeugdleider en hoe kwam het dat je nu bestuurslid bent geworden facilitaire zaken en kun je al iets vertellen over de ontwikkelingen voor komende jaren.
  3. Hoe denk jij dat we de jeugd beter kunnen laten doorstromen naar de senioren zodat we ook meer senioren elftallen kunnen krijgen.

 

Namens SV Blerick willen we Frans graag hartelijk danken voor de medewerking aan deze rubriek, en zeker ook bedankt voor al je inzet voor de club!

 

Krijg jij na het lezen van dit stukje ook zin en energie om aan de slag te gaan als vrijwilliger binnen SV Blerick? Laat het dan weten via een mailtje naar jeugdbestuur@svblerick.nl en dan nemen we z.s.m. contact met je op!

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...