Vrijwilliger aan het woord ; Andre Wagemans

“Vrijwilliger aan het woord”

 

SV Blerick steunt enorm op haar vele vrijwilligers, van onze trainers tot aan het kantinepersoneel, iedereen draagt zijn steentje bij, en daar zijn we zeer trots op!

Deze rubriek geeft een kijkje in de werkzaamheden van onze zeer gewaardeerde vrijwilligers.

Vandaag is de eer gevallen op “Mister SVB” André Wagemans, inmiddels actief als bestuurslid PR zaken, tevens actief in de sponsorcommissie en is hij het aanspreekpunt voor  de lagere senioren elftallen.

 

  1. Een kleine voorstelling over jezelf…

 

André Wagemans: “Allereerst dank aan Bert Stoot voor mijn nominatie voor deze geweldige rubriek. Opgegroeid ben ik in het  Vastenavondkamp maar woon inmiddels al weer ruim 26 jaar naar volle tevredenheid in de Klingerberg. Mijn vrouw Lena komt uit Venlo Zuid, werkt in de sales bij Colmore en we hebben een dochter, Sarina die al vanaf haar 6e jaar hockeyd waar ik zelden een wedstrijd van mis.

36 jaar ben ik inmiddels werkzaam voor Media Huis Limburg,  het grootste mediabedrijf in Limburg met merken als VIA Venlo , Dagblad de Limburger, VOILA , L Magazine en online platforms als Wij Limburg en LimburgVac. MHL maakt onderdeel uit van Media Huis Nederland met topmerken als De Telegraaf, NRC, Nieuwsblad van het Noorden en tientallen online platforms. Als 22 jarige gestart als acquisiteur voor het toenmalige Dagblad voor Noord – Limburg en Weekblad E3 Journaal. Daarna  ben ik zo’n 15 jaar regiomanager geweest van een 8 tal weekkranten in Noord Limburg waaronder  E3 Journaal, Trompetter, ZondagsNieuws , Tegelse Courant en Auto Journaal, een fantastische tijd was dat”.

 

  1. Vertel eens wat over jouw verleden als voetballer bij SV Blerick?

 

SVB Jeugd

Na een tijdje op de wachtlijst te hebben gestaan was ik 13 jaar toen ik bij SVB mocht komen voetballen. Hoewel ik voldoende talent had was het in die tijd erg lastig om in de selectie elftallen  te komen dus was de C2, B2 en A2 het maximaal haalbare. Soms werd ik gevraagd om met een selectie elftal mee te doen zoals tijdens de  kampioenswedstrijd van de  C1 uit tegen Venlosche Boys C1. Tot  mijn verbazing speelde ik  de gehele  wedstrijd wat  ten koste ging van enkele vaste C1 spelers. De wedstrijd werd overigens gewonnen. Toen al was ik was niet op mijn mondje gevallen en liet al op jonge leeftijd weten wat ik overal van vond, wat natuurlijk niet altijd even slim was. In de jeugd stond ik bekend als zijnde lastig en daarnaast miste ik de over mijn lijk mentaliteit.

Maar ook de B2, C2 etc  waren van prima kwaliteit , vele kampioenschappen volgden. De meesten jaren was good old Frits Hafmans mijn trainer, een prachtige man met een fantastische  staat van dienst bij SVB. Het laatste jaar in de jeugd  speelde ik in de A3 nadat ik al snel was opgestapt bij de A2 na een meningsverschil met de trainers. Tegelijkertijd pikte ik wekelijks op zondag mijn wedstrijden mee bij Blerick 6, het elftal van mijn boer Jos en voormalige SVB kanonnen als Cor de Spieker Peeters, Martien Coenen en Bert Hoekstra. Zo kon ik al een beetje ruiken aan het senioren voetbal wat me erg goed beviel. Tevens had ik al vroeg belangstelling voor de derde helft.

 

SVB senioren en VCH

Na een jaar in het 6e belande ik samen met Ad Heumassej en Henk Westhuis in Blerick 3, een zeer geroutineerd elftal met oa  Cees van Lare , Hai Janssen,  Paul Janssen,  Sraar “Jumbo” Janssen en Leo Meijers. Na een jaar promoveerden wij via de nacompetitie (beslissingswedstrijd uit tegen FCV 2)  naar de reserve Hoofdklasse, ongekend voor een 3e elftal  in die tijd. Het waren gouden jaren. Veel publiek, pittig niveau, en wat een feest was het  op zondag in de kantine of in Cafe de Witte na de wedstrijd. Maar wat wil je ook met leiders als Geert Imming en Graad Hovens zaliger. Om nooit meer te vergeten. Ruim 10 jaar hebben we het volgehouden in de reserve hoofdklasse met tegenstanders als Wittenhorst 2 en Venlosche Boys 2 maar wat waren wij goed en scherp in die tijd en alles draaide alleen maar om voetbal.  Vooral de jaren met trainer Andre Orval waren geweldig. Spelers als Ge Coenen, Ad Heumassej, Jack van Aerts en Robbert  Heijnen, stuk voor stuk toppers. En elk jaar stroomden weer nieuwe  uitstekende jeugdspelers in. A1 spelers kwamen in die tijd niet vanzelfsprekend  in de selectie maar moesten vaak eerst rijpen in Blerick 3. Later werden wij het 4e met oa Frank Holla, Jos Wagemans, Pieter Janssen, Ge Geraedts, Fred Verhaegh, Peter Kanters,  Mikel, Jack en Ad Heumassej, de gebroeders Sassabone, Rob Imming, Henk Rutten, Jos Langen etc.  Ook een niet te kloppen ploeg. Diverse kampioenschappen volgden. Vooral het jaar in de regio Heerlen met tegenstanders als EHC 2, Limburgia 2 en FC Geleen Zuid 2 was fenomenaal. We werden 2e en hebben Veritas 2 destijds laten promoveren ( via de nacompetitie ) omdat we weer dichter in de buurt wilden gaan spelen. De scheidsrechter staakte de wedstrijd omdat wij niet wilden winnen!!

Langzaam werden we wat ouder en ik denk dat we zo rond de 50 waren toen we vonden dat we het wat rustiger aan moesten gaan doen en in de 4e – 5e klasse gingen voetballen. Nu  voetballen we met een aantal spelers bij de veteranen, ook supergezellig. Vermeldenswaardig is dat ik als 26 jarige de overstap heb gemaakt naar VCH 1. Na 1 jaar keerde ik echter weer terug naar SVB.  In die tijd  was ik  lid van zowel SVB als VCH want ik trainde SVB A3 samen met Fred Verhaegh dat jaar. Voor de Venlo Bokaal speelde ik in 1988 in het Blauw Wit van VCH tegen SVB 1, een apart gevoel was dat.

Vrijwilligerswerk

Ik was net 18 jaar oud , speler van de A3 , toen ik besloot om mij in te gaan zetten als medewerker voor het clubblad van SVB.  Jarenlang heb ik samen met Hay Janssen voor de inhoud en lay out gezorgd waarna Tony Verhaegh, Emile Kerren en Wiel Schreurs vervolgens konden gaan vergaren en drukken. Tevens regelde ik later de bezorging, maandelijks 750 clubbladen bezorgen bij zo’n 30 bezorgers. Het clubblad werd erg  goed gelezen en er werden ook de nodige  kritsiche noten gekraakt, iets wat mij vaak niet in de dank werd afgenomen.   Zo kwam op een avond ( ergens in 1990 )  het bestuur ter oren dat in de nieuwe uitgave artikelen stonden die te ver gingen. Het bestuur besloot de hele oplage te vernietigen. Een ( stiekem verstopt ) clubblad  belande echter “per ongeluk” op de sportredactie van het Dagblad voor Noord Limburg dat er schande van sprak ; censuur bij de voetbalclub !

Snel werd ik ook jeugdtrainer samen met Fred Verhageh en Roel Sanders en altijd van de lagere B en A elftallen. Dat heb ik een jaar of 8 gedaan en was ook een mooie tijd. Plezier stond bij ons voorop, niet de prestatie. Daarnaast verzorgde ik twee seizoenen met Hai Janssen en Paul Baur op zaterdag de Match of The Day.  Elke zaterdag werd er een thuiswedstrijd van de jeugd uitgepikt; trainers werden geinterviewd, de wedstrijd werd gefilmd  en later in een overvolle kantine op kleine TV schermen gepresenteerd met interviews en al. Studio sport bij SVB. Waanzinnig eigenlijk als je daarop terug kijkt, 32 jaar geleden! Zelf veranderde ik van een kritische SVB’er naar kritisch opbouwend lid. Dus heb je wat te mekkeren pak dan zelf de handschoen op dacht ik.

In 2000 werd de Werkgroep SVB 2000 ( nieuw elan ) in het leven geroepen en onder leiding van good old Jan van der Meij werden nieuwe initiatieven  ontplooid en veel nieuwe sponsoren binnen gehaald. Leden van die werkgroep waren oa  Jan en Jorg vd Meij, Rob Pijpers,  Gilbert Idink en Martien Hermans.  Tevens werd ik 23 jaar geleden door Thijs ten Have zaliger gevraagd om deel te gaan uitmaken van de TOP B commissie.

Inmiddels ben ik al weer 7 jaar bestuurslid PR zaken, zit ik in de sponsorcommissie en ben het aanspreekpunt voor  de lagere senioren elftallen, fluit ik wedstrijden op zondag, zit ik met Wim Laumen aan de kassa ,maak ik de Vooruit Spieker, trek als het moet de lijnen en organiseerde ik jarenlang het SVB senioren minitoernooi en nu samen met Marc Bloemen het succesvolle Toeptoernooi. Daarnaast was ik 15 jaar wedstrijd secretaris / bestuurslid van Zaalvoetbal vereniging Egerbos ZVE. Al met al ben ik gemiddeld 10-15 uur aan het werk voor SVB. Volgend jaar wordt ik 60 wat een mooi moment is om wat taken over te dragen.

 

  1. 3. Gezien alle ontwikkelingen rondom SV Blerick en ons sportpark;
  2. Hoe zie jij SV Blerick over 5 jaar?
  3. Hoe zal ons sportpark er over 5 jaar uitzien?

 

Naar mijn idee blijven er nog 5 clubs over;  SVB, HBSV, Sportclub Irene,  FCV en Venlosche Boys. Niet alleen het voetballandschap verandert maar ook de samenstelling van de bevolking in de gemeente Venlo. Dat gaat naar mijn idee een enorme uitdaging worden en nog meer als vroeger  zullen alle clubs de hulp van de Gemeente Venlo keihard nodig gaan  hebben. Waakzaamheid is geboden.

SVB is gelukkig een gezonde club, veel actieve leden, trouwe sponsoren en erg veel vrijwilligers. Daarnaast hebben we een mooi sportpark waar nu door veel SVB’ers met ondersteuning van de Gemeente Venlo hard aan getrokken wordt om dit toekomstbestendig te maken. De plannen zien er allemaal zeer veelbelovend.  Alle credits hiervoor voor de werkgroep SVB 2020-2025. SVB is nadrukkelijk op zoek naar samenwerking met andere verenigingen en instanties.  De voetbalclub anno 2021 is veel meer dan voetbal alleen. SVB moet nog meer het middelpunt worden van stadsdeel Blerick. Het nieuwe multifunctionele clubgebouw en prima ligging tov industrieterreinen biedt ongekende mogelijkheden. Fantastisch is ook dat bestuur nu uit maar liefst 11 leden bestaat en dat is ongekend. Er wordt door de bestuursleden achter de schermen keihard gewerkt en de hele club is in beweging.  En allemaal mannen met zwart-wit bloed. Al met al zeer goede ontwikkelingen die veel houvast geven voor de toekomst.

 

Kom ik bij mijn nominatie voor de volgende vrijwilliger die in aanmerking komt voor de rubriek ‘Vrijwilliger aan het woord’.

Ik nomineer Frans Jonkers, al decennia lang actief als leider binnen de club, iemand waar ik enorm veel waardering voor heb en die altijd de handen uit de mouwen steekt als het nodig is, en vraag hem antwoord te geven op de volgende vragen:

  1. Een kleine voorstelling over jezelf, je vrijwilligers werkzaamheden en je familie met een SVB verleden (w.o. Noud Jonkers !)…
  2. Geen voetbalverleden maar toch al vanaf de mini’s tot en met de senioren leider bij SVB. Leg eens uit…?
  3. Hoe het jou gelukt is een vriendenteam te smeden en bij elkaar te houden vanaf de D / C jeugd?

 

Namens SV Blerick willen we André graag hartelijk danken voor de medewerking aan deze rubriek, en zeker ook bedankt voor al je inzet voor de club!

 

Krijg jij na het lezen van dit stukje ook zin en energie om aan de slag te gaan als vrijwilliger binnen SV Blerick? Laat het dan weten via een mailtje naar jeugdbestuur@svblerick.nl en dan nemen we z.s.m. contact met je op!

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...