Zeer geslaagde KNVB pilot bij SVB

Zeer geslaagde KNVB Pilot, nieuwe wedstrijdvormen tussen SV Blerick JO9-1 – FCV-Venlo JO9-1

Sinds deze jaargang 2016 heeft de KNVB een nieuwe Masterplan geïntroduceerd onder de naam “Winnaars van Morgen”, dat de toekmost van het Nederlandse voetbal er weer rooskleuriger uit moet laten zien.

Vanuit dit Masterplan is naar voren gekomen dat (zeer waarschijnlijk) vanaf het seizoen 2017/2018, dit reeds grote veranderingen gaat brengen voor de wedstrijdvormen van de jongste jeugdteams, vanaf de O.6 T/M O.13.

Zo gaan de O.6 (onder 6 jaar) vanaf dat seizoen 2 tegen 2 spelen op 1/16 veld, de O.7 gaan 4 tegen 4 spelen op 1/8 veld, de O.8/O.9/O.10 spelen dan 6 tegen 6 op 1/4 veld, en als laatste de O.11/O.12 spelen dan 8 tegen 8 op een 1/2 veld. De O.13 speelt gewoon op een heel veld, 11 tegen 11.

Vanuit deze nieuwe wedstrijdvormen heeft gisteren dus voor het eerst een Pilot (Proef) wedstrijd plaatsgevonden op het hoofdveld van SV Blerick tussen SV Blerick JO9-1 – FCV-Venlo JO9-1.

Vooraf zijn er tussen de verschillende teams duidelijke afspraken gemaakt omtrent de (mogelijke) invoering van nieuwe spelregels, waarbij deze wedstrijd dus werd gespeeld met 6 tegen 6 op een kwart speelveld.

We hadden onderling besloten om de wedstrijd 4×12 minuten te laten duren, waarbij we tijdens de 4 partijen nieuwe (mogelijke) spelregels hebben toegevoegd, zoals b.v. passen en dribbelen vanaf de zijlijn na een uitbal, passen en dribbelen na een vrije bal, de keeper mag de bal niet meer oprapen bij een terugspeelbal, en na een doelpunt start de keeper met de aftrap waarbij de tegenpartij zich eerst terugtrekt op de eigen helft. Deze regels zijn door de KNVB aangedragen als experiment.

We kunnen achteraf dan ook zeker stellen dat dit experiment als zeer geslaagd kan worden betiteld, voor de jeugdspelers is dit een absolute verbetering, daar ze veel meer in balbezit zijn en ook meer in scoringspositie komen, en dus nog meer gaan scoren.

De uitslag van deze wedstrijd eindigde in 2-2, dus beide partijen wonnen 2 wedstrijdjes, waarbij FCV-Venlo meer doelpunten wist te scoren dan SV Blerick. We kunnen gerust verwachten dat deze wedstrijden in de toekomst gaan eindigen in een uitslag van 14-11, er wordt gewoonweg veel meer gescoord bij dit soort wedstrijden, dus ook voor de kinderen is dit nog plezieriger.

Al met al een bijzonder geslaagde eerste Pilot tussen FCV-Venlo en SV Blerick.

Na de winterstop zullen er nog meerdere pilots volgen.

Leon Theuws

TC jeugdafdeling SV Blerick