Vrijwilliger aan het woord : Ad Heumassej

Vrijwilliger aan het woord”

 

SV Blerick steunt enorm op haar vele vrijwilligers, van onze trainers tot aan het kantinepersoneel, iedereen draagt zijn steentje bij, en daar zijn we zeer trots op!

Deze rubriek geeft een kijkje in de werkzaamheden van onze zeer gewaardeerde vrijwilligers.

Vandaag is de eer gevallen op Ad Heumassej, momenteel leider van het 2e elftal en scheidsrechter bij het D, E en F toernooi.

  1. Een kleine voorstelling over jezelf…

Ad Heumassej: “Ik ben Ad Heumassej en intussen 58 jaren jong. Ik woon samen met mijn vriendin Karin en samen hebben wij 2 zonen, Yannick en Luca, beiden voetballend bij SVB, en 1 dochter, Mera. Wij wonen dicht bij het sportpark van SVB, op de Greyenstaat. Ik werk al sinds 1982 op het microbiologisch laboratorium in het ziekenhuis in Venlo. Ik kom uit een sportief gezin, mijn vader, beter bekend als Brammetje, was een bekende scheidsrechter op de voetbalvelden in Venlo en omstreken, mijn broers Jack en Mikel, spelen ook al jaren bij SVB en mijn zus, Francis, was/is een fanatiek hockeyer.”

  1. Vertel eens iets over je eigen voetbalverleden?

Zo’n 50 jaar geleden ben ik begonnen als E-speler bij VCH. De (mini-)F bestonden toen nog niet en wij speelden gewoon 11 tegen 11 op een groot veld. Na een 3-tal jaren zijn mijn broer Jack en ik van VCH overgestapt naar SVB. De hele jeugd heb ik in de 2de elftallen gespeeld. Ook ben ik als B-speler begonnen als jeugdleider. Samen met Ruud Houben en wijlen Rico Bergmans hebben we jarenlang de jeugd van Blerick begeleid en getraind, begonnen bij E-elftallen naar later, inmiddels was ik senior, ook de oudere lichtingen. We namen vooral die elftallen onder onze hoede waarvoor weinig animo bestond onder de leiders. Zo had SVB in die tijd nog 6 B-elftallen en 5 A-elftallen, en als beginnende twintigers hadden we al de B6 en A5 onder onze hoede, met spelers die nauwelijks jonger waren dan wij zelf. Menig speler hebben toen met ons hun 1ste pilsje gedronken, al dan niet vrijwillig, en naakt in de douche was heel normaal, inclusief de begeleiding. Daar hoef je vandaag de dag niet meer mee aan te komen. Het waren gezellige jaren en veel spelers die we in de jeugd hebben begeleid zie ik vandaag de dag nog bij SVB rondlopen.

Zoals gezegd, SVB was toen een grote vereniging, met een grote jeugdafdeling en er waren toen 16 seniorenelftallen. Vanuit de A2 ben ik samen met Frans Kappel en Andre Wagemans overgestapt naar het 3de elftal. Een zeer geroutineerd elftal met een aantal oud 1ste spelers met onder andere Leo Meijers, Nico Janssen, Hay Janssen, Hupie Timmermans, Paul Janssen, Sjraar (alias Jumbo), keeper Hans Tilmans, Theo Coenen, Kees van Lare. We waren een goed en succesvol team en gezelligheid was nooit ver te zoeken. Iedere zondag was het feest in de Witte tot in de late uurtjes. Van Corona hadden we nog nooit gehoord. Vroeger was ik razend snel en vormde samen met Andre, balvaste pingelaar, een niet te stoppen aanvalslinie, menig verdediger heeft hier nog nachtmerries van…….

Eind jaren tachtig, ik was rond de 26/27 jaar, werd ik door de toenmalige trainer van het 1e elftal, wijlen Andre Hoffman opgemerkt, hij zocht nog wel een snelle spits. Ik heb toen nog een blauwe maandag met het 1e mee gedaan, als 3de elftal speler, met spelers als onder andere John en Leo Cordang, Ai van Bergen, Jos van Aerts, Harold Laugs, Frank Holla, Ge Geraedts etc.. Dit was door omstandigheden geen lang leven beschoren maar wel leuk om meegemaakt te hebben. Van het 1e terug naar het 3de. Dit team viel wat later toen uit elkaar en het was tijd voor iets nieuws ….. het beruchte tropenboys, met legendarische spelers als Evert en Appie Beaupain, Freddy Degener, Joke Muller, Frankie Dickhoff, onze keeper en uitsmijter Ferry Winnowattan maar ook Andre en Jos Wagemans, Martin Coenen, Jack Heumassej, Bert Hoekstra, Rico Bergmans, Roeland van Oudenhoven, Jos Langen, Henk Westhuis. We begonnen als 8ste elftal en na menig kampioenschap waren we weer het 4de. De oudere garde is toen gestopt alleen Jos Wagemans bleef erbij als vaste leider/grensrechter. Jos fungeert overigens nog steeds als leider/grensrechter, nu bij het 6de. In die tijd is het elftal verjongd en een aantal jonkies, 35 jaar en ouder, hebben ons elftal versterkt en dat waren niet de minsten: Pieter Janssen, Fred Verhaegh, Frank Holla, Ge Geraedts, de gebroeders Sassabone, Rob Imming, Peter Kanters, Paul Vercoulen en Tommy Assel en je kunt je wel voorstellen dat succes gegarandeerd was. Zo werden we nog kampioen in de 2de reserve klasse en speelden we tegen 2de elftallen van 1ste klassers en een enkele hoofdklasser. We stonden zelfs op het punt te promoveren naar de 1ste klasse, maar dat wilden we niet. In de beslissings wedstrijd, overigens ook de afscheidswedstrijd van scheidsrechter Jo van Oudenhoven hebben we bewust verloren, en daar waren met name de jongeren van ons en de jubilaris, die dreigde de wedstrijd te staken, niet blij mee. Zo werd er door ons een penalty genomen die op een haar na de cornervlag raakte. Ondertussen werden we ouder en voetballend was het ook niet meer om aan te zien, ook al dachten wij van wel, en zakten we weer langzaam af tot het 6de van Blerick, dat we toch nog vele jaren hebben volgehouden, een aantal van ons speelt overigens nu nog in het 6de dat inmiddels gefuseerd is met de mannen van Luc de Meulemeester.

Inmiddels was ik vader geworden en mijn oudste zoon Yannick wilde uiteraard ook voetballen in 2005 ben ik weer jeugdleider/trainer geworden samen met Anita Driessen. We hadden de F4 onder onze hoede, een 7-tal waarbij toen ook o.a. Sven Janssen, Quinnie Desar, Jordy Janssen speelden. In de jaren daarna kwamen ook Roy Rohwer, Rik Gerrits en Roel Schouwenberg erbij en met dit gezelschap werden we in de F2 kampioen, De begeleiding was inmiddels uitgebreid met Bernd Rohwer en Henk Gerrits. Van dit elftal spelen op dit moment nog 5 spelers in het 2de waarvan ik nu leider ben. In 2008 is mij jongste zoon, Luca, gaan voetballen en uiteraard ben ik, samen met mijn broer Mikel, wiens zoon Quinn ook begon met voetballen, de F7 gaan begeleiden. Later is Bernd Rohwer en weer later Pascal Roox de begeleiding komen versterken. Ook deze lichting zat barstensvol talent; Tim Rohwer, Marijn den Hartigh, Sam Geerats, Ibo Sezer, Gielke Huys en later ook Gylvano Pangad en Kevin Noordhuis en inmiddels speelt Gylvano ook in het 2de. Ook deze lichting werd verschillende keren kampioen. Met de D1 haalden we zelfs de finale van de beker, waarin helaas nipt werd verloren van Volharding D1.

In de D1 speelde toen ook nog Glaucio, met wie we verscheidene keren het landelijke nieuws hebben gehaald omdat Glaucio en zijn gezin met uitzetten werd bedreigd. Pas op het laatste moment is dat voorkomen en inmiddels hebben ze een verblijfsvergunning gekregen en wonen ze in R’dam. Dit jaar heeft Glaucio zelfs een contract gekregen bij Almere. Naast het voetballen ben ik ook nog actief bij SVB, zo fluit ik bij het D, E en F toernooi en steek ik bij verschillende gelegenheden de handen uit de mouwen. Ook bestuurlijk ben ik actief geweest. Na het stoppen van toenmalig jeugdvoorzitter, John Sonnemans, was er geen gegadigde om hem op te volgen. Ik voelde me geroepen om deze vacature, tijdelijk in te vullen en zo ben ik van maart 2009 tot en met mei 2010 jeugdvoorzitter Ad Interim geweest en ben ik er trots op dat we toen zijn gestart met het “Ouder kind samen lid” beleid. Er werd niemand meer aangenomen die geen vrijwilligerswerk voor de club deed. Er was toen zelfs een aanname commissie die ieder nieuw lid en ouder screende.

 

 Hoe waren je jaren als trainer van Blerick 2 en wat zijn je herinneringen hieraan?

Blerick 2 een heel mooi verhaal. In het seizoen 2016-2017 speelde mijn zoon Yannick in de A2 met Frank Holla als begeleider. Frank heeft me toen benaderd of ik niet wilde uithelpen op wedstrijddagen bij de A2 en daar had ik wel oren naar. Een vriendengroep, voetballend liep het niet over maar iedereen was wel gedreven en deed zijn uiterste best. In die jaren had SVB een groot probleem om een 2de elftal op de been te krijgen. Aan een seizoen beginnen dat ging nog wel maar dat duurde helaas slechts enkele wedstrijden, de interesse en instelling van de spelers liet vaak te wensen over waardoor het 2de weer moest worden teruggetrokken uit de competitie. Toen werd mij gevraagd of ik niet met de jongens van de A2 het 2de wilde worden. Dat overviel me, tenslotte speelden we met de A2 in de 3de klasse en konden ons zelfs hier met veel moeite handhaven. Maar na enig nadenken besloot ik het aan de groep voor te leggen. De groep reageerde verrassend enthousiast. Maar voordat ik definitief ja heb gezegd ben ik eerst op zoek gegaan naar de begeleiding, ik heb toen Sjaak Baetsen en Frank te Have gevraagd en zij reageerden beiden positief. Vervolgens heb ik Scott Helmink gevraagd of hij interesse had om verzorger te worden bij het 2de, immers geen elftal zonder verzorger en ook hij reageerde enthousiast. Mooi, begeleiding was geregeld, maar uiteraard had ik ook wat wensen waarvan er 1 was: met zijn allen of niet. SVB ging met de voorwaarden akkoord en samen gingen we op zoek naar uitbreiding omdat we te weinig spelers hadden. Samen met de spelers van het 1ste uur; Bjorn en Mike Baetsen, Sjors Faassen (aanvoerder),Brian Holla, Micki Kessels, Sem Adams, Steve Spengler, Roel Schouwenberg, Jon Mans en mijn zoon Yannick en een paar “relatief ouderen” uit andere elftallen oa. Job van Knippenbergh, Jos Bos, Mark Voeten, Kelvin Sobczak, Sam Bolderdijk, Lars den Hartigh en good old keeper Rene van Eersel zijn we er in het seizoen 2017-2018 aan begonnen. 1ste jaars senior, waarvan een aantal nog speelgerechtigd waren in de A, dat zou niet makkelijk worden ondanks dat we in de 5de klasse waren ingedeeld. Conform verwachting verliep het seizoen, hele goede wedstrijden werden afgewisseld met hele slechte ,maar wat het belangrijkste was dat er een groep stond, een groep waarop je kon vertrouwen, die je niet in de steek liet. En omdat veel vrienden van onze spelers in het 1ste stonden/staan is de binding met 1 ook groot. Iets waar SVB heel blij mee is. En deze band is daarna alleen maar gegroeid, zo zijn spelers van 1 heel vaak bij onze wedstrijden aanwezig en andersom en wordt de 3de helft samen gevierd. Gaandeweg ging het niveau ook omhoog en een enkele speler van 2 ging naar het 1ste. Helaas hadden we ook erg veel blessures, het was soms zelfs zo erg dat ik zelf mijn schoenen uit het vet moest halen en ben dan ook nog meerdere keren ingevallen, en dat met mijn leeftijd, zelfs dit jaar nog, met geleende spullen heb ik nog 20 minuten mee gedaan. Na 2 jaar zijn we vorig seizoen gepromoveerd naar de 4de klasse, dat was helaas niet het gevolg van ons kampioenschap, hoewel we dat jaar goed mee deden, maar omdat het 3de kampioen was geworden.

Het 1ste jaar in de 4de klas ging uitstekend, we draaiden in de subtop mee en wie weet waar we waren geëindigd als het Coronavirus geen roet in het eten had gegooid. Ondertussen hebben we ons weer weten te versterken; Jordy Janssen, Sven Janssen, Gylvano Pangad, Mike Baetsen, Ron Daniels, Joey Mol, Roy Schouwenberg en Besnik zijn er bij gekomen, nu kan ik met en gerust hart mijn schoenen thuis laten liggen.

Na 3 jaar trainer van het 2de ben ik dit jaar gestopt, Pascal Bloemers heeft inmiddels het stokje overgenomen. Uiteraard blijf ik als leider bij de groep betrokken.  Op dit moment hebben we een prachtige groep die, als alles mee zit, kans heeft om dit jaar kampioen te worden, tenminste als Coronavirus geen roet in het eten gooit. Mede dankzij de goede wisselwerking met de A1 trainers, Gary en nu Leon konden veel talenten van SVB al ruiken aan het seniorenvoetbal. Spelers als Marijn, Stan, Sam, Tim en Quinn hebben al menig partij met ons mee gedaan. Ervaringen die ze straks allemaal meenemen als ze naar de senioren en mogelijk het 1ste gaan.

Lars het antwoord op je vraag: Ik heb alleen maar goede herinneringen aan het 2de, ik ben blij dat jullie 3 jaar geleden die keuze hebben gemaakt en dat ik daar leider/trainer van mocht/mag zijn. Een prachtige groep; op en om het veld. Een leuke bijkomstigheid is dat ik 7 spelers van de huidige groep reeds in de F heb mogen begeleiden als leider/trainer.

En denk er aan zoals ik altijd zeg: “het eerste duel moet je winnen, dus vol erin en de 1ste 5 minuten geen handen”

 

Kom ik bij mijn nominatie voor de volgende vrijwilliger die in aanmerking komt voor de rubriek ‘Vrijwilliger aan het woord’.

Ik nomineer Maurice Hermans, secretaris bij de veteranen en scheidsrechter bij de jeugd en de senioren en vraag hem antwoord te geven op de volgende vragen:

  1. Een kleine voorstelling over jezelf…
  2. Vertel eens iets over je eigen voetbalverleden?
  3. Hoe zijn je ervaringen als scheidsrechter?

Namens SV Blerick willen we Ad graag hartelijk danken voor de medewerking aan deze rubriek, en zeker ook bedankt voor al je inzet voor de club!

Krijg jij na het lezen van dit stukje ook zin en energie om aan de slag te gaan als vrijwilliger binnen SV Blerick? Laat het dan weten via een mailtje naar jeugdbestuur@svblerick.nl en dan nemen we z.s.m. contact met je op!

You may also like...